Trading – cesta k finančnej slobode? Alebo ako sa pripraviť o peniaze a čas...

Trading – cesta k finančnej slobode? Alebo ako sa pripraviť o peniaze a čas...

V posledných mesiacoch sa na sociálnych sieťach roztrhlo vrece s ponukami na tzv. trading. Samozvaní ,,trading-infuenceri,, vám vo videu hovoria niečo o finančnej slobode a o tom, ako dokážete zhodnotiť svoj majetok o 20% mesačne. Často dokonca hovoria, že o tom nič nepotrebujete vedieť, pretože všetko za vás spraví umelá inteligencia. Tí slušnejší (ak sa tak dajú nazvať) vám povedia, že sa budete musieť niečo naučiť, no v ich akadémií to nebude najmenší problém a zvládne to úplne každý. Do pár mesiacov začnete podľa nich slušne zarábať a o niekoľko rokov môžete ísť rovno do predčasného dôchodku. Aká je však realita a čo vás čaká, pokiaľ by ste takúto ponuku prijali?

 

Long story short, alebo čo vás v skratke čaká?

 

Na začiatku vám vysvetlia, že pokiaľ chcete vstúpiť do tohto exkluzívneho projektu a stať sa finančne nezávislým, bude vás to stáť iba 100 dolárov mesačne (táto suma je orientačná, záleží od konkrétnej spoločnosti). Prirodzene sa opýtate, prečo máte ísť niečo platiť, vy predsa chcete ísť zarábať. Dostanete odpoveď, že je to podnikanie a s podnikaním sa predsa spájajú náklady. A vy predsa nie ste taký lakomec, aby ste za tú najlepšiu akadémiu tradingu na svete, za zaručené signály a podpornú skupinu na telegrame nezaplatili 100 dolárov mesačne. Doslova sa budete hanbiť povedať, že sa vám to zdá veľa a nakoniec uznáte, že to za to určite stojí.

 

Vstúpite teda do firmy a začnete študovať. Postupne sa učíte, čo to ten trading je (pre tých čo nevedia, trading je nákup a predaj aktív na burze s cieľom dosiahnuť zisk z krátkodobých cenových pohybov.) Budú vás učiť robiť rôzne analýzy a podobne. Do toho sa začína cielený brain-washing, vďaka ktorému naberiete pocit, že ste osvietení, našli ste svoju životnú cestu a každý, kto pracuje v štandardnej práci, iba mrhá svojim životom.

 

Prvé mesiace budete obchodovať na tzv. demo účte, alebo inak povedané skúšobnom účte, kde neobchodujete so skutočnými peniazmi. Máte si na ňom vyskúšať v praxi, to čo ste sa naučili a na reálny účet prejdete zhruba po 3 mesiacoch. Prejde ďalších 6 mesiacov, v ktorých ste obchodovali na reálnom účte, ste tým pádom vo firme už trištvrte roka a začnete pomaly bilancovať. Čo sa týka samotného tradingu, budete radi, ak budete vôbec na nule a nie v strate, prípadne zistíte že ste zarobili pár desiatok eur. Do toho si však spočítate, že ste za 9 mesiacov zaplatili 900 dolárov za členské, nehovoriac o čase, ktorý ste venovali štúdiu. Začnete byť teda skeptickí a pýtate sa nadriadených, kde sú tie 20 percentné zisky mesačne?

 

,,No ale vieš, to nie je len tak. Začiatky sú ťažké, musíš sa ešte veľa naučiť, ale výsledky prídu, treba len vytrvať. Je to náročná cesta. No ak to myslíš so zarábaním vážne, viem ti ukázať ešte rýchlejšiu a efektívnejšiu cestu, ako sa stať finančne slobodným. Stačí do našej TOP SUPER najlepšej firmy na svete zavolať ďalších ľudí a dať im túto životnú príležitosť, aby si zmenili život aj oni. Budú ti v budúcnosti vďační. A ty za to budeš mať slušne zaplatené, keďže budeš mať podiel z peňazí, ktoré zaplatia na členskom.,,

 

Budete mať z toho zmiešané pocity, no poviete si, že pomôcť ďalším ľuďom zarábať a mať za to slušnú odmenu by bolo super. A tak po dlhšom uvažovaní nakoniec zoberiete do ruky telefón a natočíte priblbé video o tom, ako sa dá jednoducho zhodnocovať svoj majetok o 20 percent mesačne a začínajú sa vám ozývať prví naivní záujemcovia. A kruh sa nám uzavrel.

 

Aké sú fakty?

 

To bolo naozaj v skratke. A teraz k podstate. Je možné zarábať 20% mesačne? Poďme si to prerátať. Ak by ste vložili jednorazovo 100 eur na svoj obchodný účet a každý mesiac by ste zarobili 20%, po piatich rokoch by ste mali... chvíľka napätia.....

 

Mali by ste viac ako 5,5 milióna eur.

 

Je možné behom piatich rokov vytvoriť zo 100 eur viac ako 5,5 milióna? Ja by som povedal, že je to veľmi nereálne a jedná sa o pravdepodobnosť blížiacu sa k nule. A to by ste mohli študovať od rána do večera, byť najlepší majster v analýzach, sledovať každý deň trh a dianie vo svete, no takýto výsledok je nereálny.

 

Dá sa teda tradingom vôbec zarábať?

 

Áno dá. Ľudí, ktorí to dokážu je však minimálne percento. Drvivá väčšina je na tom stratová, prípadne sú vo veľmi miernom pluse. Keď si však spočítate, koľko peňazí zaplatíte za členské a koľko času tomu venujete, tak to absolútne nedáva zmysel.

 

Na čom potom ľudia v týchto firmách zarábajú?

 

Možno už tušíte z príbehu, ktorý bol na začiatku. V takejto firme budete zarábať iba vtedy, pokiaľ pritiahnete do firmy dostatočné množstvo ďalších ľudí, ktorí budú platiť členské a vy z nich budete mať peniaze. Budú sa oháňať tým, že je to MLM, je to legitímne a takýchto firiem je kopec.

Áno, systém fungovania firmy na princípe multi-level marketingu je úplne legitímny a sám proti nemu nič nemám, keďže som v MLM pôsobil v minulosti. Aby však MLM bolo legitímne, na konci toho celého musí byť nejaký reálny produkt, služba alebo pridaná hodnota.

Na konci týchto tradingových podvodných firiem sú iba predražené kurzy, ktoré vás majú naučiť zarábať 20% mesačne, čo je (ako sme si ukázali) absolútne nereálne. Jediným spôsobom, ako sa dá vo firme zarobiť, je priviesť nových členov a byť zaplatený z ich poplatkov. Čím sa takáto firma nekvalifikuje ako MLM ale ako obyčajná pyramída (podvod).

 

Budete sa sťažovať alebo nebodaj súdiť? Neuspejete.

 

Sídla týchto firiem sú často na opačnom konci sveta a všetko majú dopredu ošetrené. Tieto spoločnosti sa označujú iba ako vzdelávacie akadémie, peniaze však reálne investujete cez externého brokera a nie priamo cez nich. Od vašich výsledkov na burze preto dávajú ruky preč.

Dôležité je povedať aj to, že títo trading-influenceri nie sú regulovaní žiadnou inštitúciou a nenesú takmer žiadnu zodpovednosť za to, ak vďaka nim prídete o peniaze.

 

Záver

 

V dnešnej dobe je neuveriteľne veľké množstvo ponúk a možností, ako zhodnocovať svoje peniaze. Bohužiaľ, vo veľa prípadoch ide o podvody. Pre bežného človeka je ťažké sa v tom zorientovať. Aj preto je dôležitejšie viac, ako kedykoľvek predtým, radiť sa o zhodnocovaní a budovaní majetku s človekom, ktorý má licenciu na to, aby vám v tejto oblasti mohol radiť a ktorý nesie zodpovednosť za to, čo vám poradí.

Ja ako finančný sprostredkovateľ mám licenciu Národnej Banky Slovenska a tiež sa jej zodpovedám v prípade, ak by som neodborne poradil klientovi. Takisto spolupracujem iba s finančnými inštitúciami, ktoré sú regulované Národnou Bankou Slovenska. Investície, ktoré s klientami uzatváram taktiež spadajú do tzv. garančného fondu. V súčasnosti spravujem v rámci investícií klientom majetok vo výške viac ako 450 000 eur. Pokiaľ chcete poradiť, akým spôsobom efektívne a bezpečne budovať a zhodnocovať majetok, ozvite sa mi. Kontakt nájdete tu.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie